Kammarkollegiet vill utrota vattenkraften (?)

Kammarkollegiets remissyttrande över Vattenverksamhetsutredningens delbetänkande “Ny tid ny prövning – förslag till ändrade vattenrättsliga regler” ges följande sammanfattning av myndigheten:

 

Kammarkollegiet tillstyrker förslaget att ge länsstyrelserna möjlighet att kräva att vattenanläggningar och vattenverksamheter som saknar tillstånd som lever upp till miljöbalkens miljökrav och EU-rattens krav i fråga om vattenkvalitet och påverkan på djur- och växtliv genomgår en nyprövning.

Kollegiet anser att det, i syfte att kunna genomföra ramdirektivet för vatten inom föreskrivna tidsramar, bör fastställas en sista tidpunkt nar nödvändiga ansökningar om nyprövning ska ha inlämnats till tillståndsmyndigheten.

Kollegiet avstyrker forslaget att införa en ersättningsrätt for tillståndshavaren vid nyprövning. För det fall regeringen bedömer att en sådan ersättningsrätt bör finnas anser kollegiet att det ar viktigt att frågan hanteras utanför tillståndsprocessen.

Kollegiet tillstyrker förslaget att göra det möjligt att meddela generella föreskrifter för vattenverksamhet. Kollegiet anser att det bör tydliggöras att sådana föreskrifter kan avse ett avgränsat geografiskt område.

Kammarkollegiet anser att övergångsbestämmelsen till 7 kap. 28 a § miljöbalken bör ändras så att det tydligt framgår att anläggningar och verksamheter som genomgår en nyprovning omfattas av tillståndsplikt enligt nämnda bestämmelse.

Kollegiet anser att 5 § lagen (1998:811) om införande av miljöbalken bör förtydligas så att det klart framgår att bestämmelsen inte omfattar sådana äldre rättigheter som avses i 2 kap. 41 § vattenlagen (1918:523).

Kammarkollegiet tillstyrker förslagen som gäller provningens omfattning, ändringstillstånd, tidsbegränsning av tillstånd och miljörapport.

Beslut om detta yttrande har fattats av generaldirektören Claes Ljungh i närvaro av kammarfiskalen Ann-Katrin Törnqvist och Torgny Norberg, enhetschefen Elisabeth Hammar samt advokatfiskalerna Eva Åkerlund, Rebecca Nordenstam och Henrik Malmberg, den sistnämnde föredragande.