Vetlandaposten: Miljöpris för mjölet från Forsa

Vetlandaposten rapporterar från Sävsjö: Therese och Claes Rostedt har utsetts till årets miljöpristagare i Sävsjö kommun. Det är deras satsning på ekologisk produktion på Kvarnagården i Forsa som uppmärksammas.

Så här lyder motiveringen:

”Årets miljöpristagare har genom hårt arbete och ett genuint intresse för det ekologiska och närproducerat återställt och åter tagit i bruk den vattendrivna sädeskvarnen i Forsa. Återstarten av sädeskvarnen innebär att pristagarna producerar ekologiskt livsmedel på ett klimatvänligt sätt med hjälp av energikällan vattenkraft.

Sävsjö kommun har utsett miljöpristagare varje år sedan 1987. Det ska stötta och uppmuntra en berömvärd insats för miljön.

Nu ligger uppgiften att utse pristagare på myndighetsnämnden och i år går priset till Claes och Therese Rostedt på Forssa kvarnagård.

Från ax till limpa bidrar det sätt på vilken kvarnen drivs till att miljömålen begränsar klimatpåverkan och ett rikt odlingslandskap kommer ett steg närmare.

– Jätteroligt och överraskande. Bara att bli motiverad är fantastiskt. Att det är ett miljöpris känns extra roligt för vi försöker verkligen att tänka på miljön, säger Therese Rostedt.

Priset delas ut vid kommunfullmäktiges sammanträde den 15 december och då kommer både Therese och Claes Rostedt att vara med.

Paret har haft mycket att göra den senaste tiden. De har varit med på flera julmarknader och var med under julskyltningen i Sävsjö. Deras egenmalda, ekologiska mjöl börjar därmed bli riktigt välkänt i trakten.

Ing-Marie Johansson

ing.marie.johansson@smt.se

http://www.vetlandaposten.se/artikel/119769/miljopris-for-mjolet-fran-forsa